Julehilsen fra Prosten

Kåre Erling Mjølhus, des.-19

Julehøytiden nærmer seg raskt. Julen kommer om vi stresser eller om vi tar det med ro. Der er ulike forventninger knyttet til julen. Det er gjerne barna som har de største forventningene. Vi synger i en sang. «Å kunne jeg bare bli barn igjen når juleklokkene ringer.» De fleste av oss har gode minner knyttet til julefeiringen når vi var barn. Vi sier da også at julen er barnas høytid. Forventningene er knyttet til å være sammen som familie og til pakkene vi får. Det er viktig at vi har fokus på barna og forsøker å gjøre det så hyggelig vi kan for dem. For de fleste av oss går det helt fint mens andre har større vanskeligheter med det. Det er for eksempel spesiellt å feire jul for de som nylig har mistet en av sine kjære. Minnene kommer sterkt om det som engang var, men som aldri kommer tilbake igjen. Vi må likevel forsøke å ha fokus på vi som er samlet og tenke på at de vi har mistet selvsagt ville at vi skulle ha det så godt som det går ann. Men vi kommer ikke utenom at det er en stor utfordring når det er så stort fokus på julen som den store familiehøytiden.

Når vi pynter til julehøytiden pynter vi gjerne med en eller flere engler i alle størrelser og fasonger. Englene minner oss om det store underet vi feirer jul til minne om. Vi feirer at Jesus Guds sønn ble født inn i vår verden. Det skjedde i en stall i Betlehem. Englene var sentrale i denne hendelsen. Først var det engelen Gabriel som ble sendt til Maria. Hun var en ung jente som var trolovet med Josef. Engelen som kom til henne sa blant annet: «Frykt ikke, Maria! For du har funnet nåde hos Gud. Du skal bli med barn og få en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus.» Maria undret seg og spurte hvordan dette kunne skje når hun ikke hadde vært sammen med noen mann. Engelen fortalte at det skulle skje ved et under. Den Hellige Ånd skal komme over deg og Den Høyestes kraft skal overskygge deg. Maria trodde engelens budskap og sa: «Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje med meg som du har sagt» Det var større utfordring å få Josef hennes forlovede til å tro dette. For ikke å føre skam over Maria ville han skille seg fra henne i stillhet. Da fikk også Josef englebesøk. En Herrens engel viste seg for Josef i en drøm og sa han ikke skulle være redd for å føre Maria hjem som sin hustru. For barnet hun skulle føde var unnfanget ved et under. Dette trodde Josef på og så har vi beretningen vi kaller juleevangeliet om det som skjedde i Betlehem. Det er den store fortellingen som samler oss hver jul.

Jeg håper at den enkelte av dere får en så fin julehøytid dere kan uansett ytre omstendigheter. Dere kan også få besøk av engler. I Hebreerbrevet 13,2 står det: «Glem ikke å være gjestfri, for på den måten har noen, uten selv å vite det, hatt engler til gjester.»

engler.jpg

Engler: På barnehagegudstjeneste i Bakkebø kirke fikk kreative barnehender lage pynt som hører julen til.