Nestekjærlighet

Diakon Siri Johannessen, nov.-19

Omsorg og nestekjærlighet er nok det som de aller fleste som kjenner til diakoni tenker at er dens kjerneverdi og hovedmål. Dette er en tradisjonell oppfatning, og har også i lange tider vært diakoniens forankring. Fremdeles er det ett av de fire hovedområdene diakonien i Den norske kirke skal favne.

Nestekjærlighetens bud springer ut fra fortellingen om den barmhjertige samaritan. Jesus blir satt på prøve av en av de lovkyndige, kommer han med en utfordrende lignelse, og ber mannen om å selv reflektere over hvem som behandler den uheldige mannen som sin neste. Ikke uten grunn bruker Jesus nettopp samaritanen som eksempel på den som gjorde det riktige; han var av et annet folkeslag enn jødene, ansett som uren, dypt hatet og foraktet. Likevel var det han som fikk medfølelse for jøden som var slått ned og ranet. På mange måter kan vi trekke paralleller fra Jesu tid til vårt eget samfunn nå i 2019. Hvem er det som tråkkes på, av samfunn, grupper og enkelt personer? Hvilke «grupper» er det majoriteten forakter og ikke vil kjenne av? Hvem er vår neste?

Bibelfortellingen sier at ethvert menneske er vår neste, og fortjener vår medfølelse og hjelp. Verken religiøs, kulturell eller geografisk oppvekst og tilhørighet kan skille ett menneske fra å være min neste. Ikke selv de som jeg ser mest ned på, kan jeg la være å kalle min neste. Og ut fra min tro om Jesus som veien, sannheten og livet, må jeg vise kjærlighet til min neste. Kanskje noe av det mest utfordrende vi kan møtes med, særlig når vi kjenner på urettferdighet, hån, mobbing, ord og handlinger som ødelegger og kjennes utilgivelige. Påført smerte fra andre. Men likevel er vi som kristne, døpte og medmennesker kalt til å elske hverandre. Faktisk er budet om nestekjærlighet av Jesus selv påpekt som like viktig som å elske Gud; verken mer eller mindre viktig. Hele loven, alt Bibelen sier, forankres i dette; å elske Gud, og min neste som meg selv.

Vi er kalt til å være en kirke for verden, medmennesker for hverandre. Det kan være utfordrende, men det er livsviktig - både for den enkelte og for verden. Ikke tvil på at du er verdig og fortjener nestekjærlighet. Og ikke tvil på at du kan forandre ethvert menneske du møter.

hender3.jpg