I Paulus' fotspor

Ingun Stokstad Barane, Martin Kolstad og Kåre Erling Mjølhus, okt.-19

Alle prestene i Stavanger Bispedømme fikk være med på en ukes studietur til Tyrkia i september. Dette ble en uke full av inntrykk! De to første dagene var vi i Istanbul der vi blant annet fikk oppleve Hagia Sofia, Den blå moske og sultanpalasset. De neste dagene tilbrakte vi i den sørvestlige delen av Tyrkia, der vi besøkte ruinene etter alle de 7 menighetene vi kan lese om i Johannes Åpenbaring kapittel 2-3.

tyrkia 5 (1).jpg

Reiseminne fra Ingun:

Det gjorde et sterkt inntrykk å komme inn i ruinene etter noen bolighus i Efesos. Der hadde det sannsynligvis vært husmenigheter helt tilbake til Bibelsk tid. Kanskje det var i ett av disse rommene at Paulus samlet Jesu tilhengere da han var i Efesos på sine misjonsreiser. Og kanskje var det i disse rommene de kristne i Efesos samlet seg for å høre brevet fra Paulus bli opplest. Slik blir Bibelske steder og navn mer levende. Det er styrkende for troen å oppleve den 2000 årlige tradisjonen vi er en del av. Jeg kunne se for meg lenken av Jesustroende mennesker helt fra de første kristnes tid til i dag. Nå er det bare ruiner igjen av byen Efesos. Men troen på Jesus lever videre.

redigert.jpg

img_1068 (1).jpg

Reiseminne fra Martin:

Etter en spennende og intensiv uke i Tyrkia er det mange inntrykk som sitter igjen. Det var spennende å se flere av stedene jeg har lest om i Bibelen og lære mer om disse – både om hvordan det var før og hvordan det er i dag. Det som likevel gjorde mest inntrykk på meg(og jeg var ikke den eneste), var møtet med kristne i dagens Tyrkia. I et land hvor den kristne kirken er en liten minoritet. Mange lever under mye press og opplever vanskeligheter fordi de er kristne. Likevel var det oppmuntrende å merke hvor glade og frimodige de var. Vi besøkte lokalene til SAT-7 i Istanbul. Dette er en kristen TV kanal som lager kristne programmer og sender disse både i Tyrkia og andre steder i midtøsten. Vi fikk også møte et ektepar som er ledere i en menighet i Tyrkia. Da vi spurte om det var noe vi kunne støtte dem med, var svaret tydelig begge steder: Be for oss. Vær gjerne med og støtt dem i bønn du også.

Reiseminne fra Kåre:

Det er spesiellt å være på de historiske stedene som er omtalt i det nye testamentet. Det er også spesiellt at de stedene vi besøkte nå består av ruiner. Vi fikk likevel ett inntrykk av hvordan det har vært. For meg var det spesiellet å være i Efesos. I to år underviste Paulus hver dag i skolen der slik at alle som bodde i Asia fikk høre Herrens ord, både jøder og grekere. Når vi vandret mellom ruinene i byen tenkte jeg på det som står skrevet i 1. Petersbrev om at vi som kristne er levende stener. «Kom til ham, den levende steinen, som ble vraket av mennesker, men som er utvalgt og dyrebar for Gud, og bli selv levende steiner som bygges opp til et åndelig hus!»

redigert1.jpg

Det var også spesiellt at det på de stedene vi besøkte engang har vært aktive menigheter men nå ikke var kristne igjen. Den kristne kulturarven vi har fått å forvalte må vi forvalte med trosskap slik at også kommende generasjoner kan sette sitt håp til Jesus som verdens frelser. Han som er veien, sannheten og livet.