Kirkebygging i Mustamäe

Tiina Klement, jan.-19

Godt Nytt År kjære venner!

I dette brevet vil jeg fortelle om gode nyheter om kirkebygging.

I januar 2018 avsluttet vi den første delen av byggingsarbeidet, dvs vi bygget ferdig alt det ytre og ved byggingen. Det kostet 2,1 miljoner euro. Vi hadde samlet inn ca 200 000 euro både fra Norge, Finland og Estland, og i tillegg fikk vi støtte fra Tallinn by 1,65 miljoner euro. For å betale ned alle regninger var vi i tillegg nødt til å ta opp et lån i banken på 200 000 euro.

I januar 2018 hadde vi brukt opp alle økonomiske ressurser og dermet måtte vi stoppe bygningen.

Det eneste vi gjorde i året 2018 var at vi plantet trær og busker  for at det skulle se fint ut rundt kirken.

Nå var det bare å vente og be for at Gud ville gi oss mulighet til å bygge videre.

I slutten av november ble det endelig bestemt at EELK (Den Estiske Lutherste Evangeliske Kirke) vil få noen miljoner til kompensasjon av en stor katedral i sentrum. Dette har politikerne diskutert i 20 år og det syntes til å være en uendelig sak. Men da vi trengte det mest, ble saken avgjort og vi fikk en stor sum av de pengene som ble gitt til EELK – 1 miljon euro!

Pengene ble overført i midten av desember. Dette var en flott julegave!

Nå kan vi begynne å viderebygge allere de i denne januar!

Er det ikke helt fantastisk?! For ti år siden var det helt umulig prosjekt og mange tenkte at vi var litt gale da vi begynte å snakke om et eget kirkebygg for åtte år siden. Nå står kirken der og arbeide fortsetter. Gud har vært utrolig god mot oss. Det er nok store planer Han har med Mustamäe, mye større enn vi klarer å see oss idag.

Samtidig vil Gud ikke at det skal være veldig lett. Velsignelse går hånd i hånd med utfordringene som krever tillit og trofasthet i bønn og håp.

Det er kjempestort at vi har fått en miljon, men vi mangelr fortsatt en god del. Byggepriser har steget 11% siden vi lagte vårt budjett og det vil si at med den miljonen som vi akkurat har fått kan vi ikke komme så lant at vi kan flyte inn.

Vi mangler fortsatt 350 000 for at vi kan invie kirken. I og med at vi har 200 000 gjeld i banken som vi må betale har vi bare 800 000 euro av den miljonen vi nettopp har fått.

Med den 800 000 kommer vi ganske langt, men rommene blir ikke klare for innflytting.  All kommunikasjon blir klare: elektrisitet, vann, sanitæranlegg og oppvarming, men det er imidlertid ingen enheter, brytere, stikkontakter, lamper, veggene er umalt, og bygningen blir ikke ferdig nok for å få brukstillatelse. Det er mulig at noe av arbeidet kan gjøres frivillig, men det må vi diskutere mer om med byggefirmaet. Hvis det en noen som er interessert til å komme å gjøre enn frivillig innsats, så ber jeg om å sende en e-mail hvor du skrive hvor mange vil komme og hvilke spesialister er det blant de som kommer. Dette må vi avtale godt og konkret med byggefirmaet.

Altså for å flytte inn mangler vi fortsatt 350 000 euro og dette burde vi samle inn til sommeren hvis vi vil bli så mye ferdig at vi kan flytte inn til høste.

Kommunehuset der vi leier lokaler idag skal i stor sannsynlighet rives ned til høsten. Bydelen bygger seg et nytt hus og det blir ferdig allerede til denne våren. Det betyr at vi er nødt til å flytte ut senest høst 2019. Vi håper veldig at vi kan fortsette menighetsarbeid i den nye kirken ellers blir det veldig vanskelig å drive arbeidet slik som vi gjør idag. I den nye kommnehuset finnes ikke lokaler som vi kunne bruke og det hadde blitt dobbelt så dyrt hvis vi måtte betale rente i et nytt sted og kommunalavgifter i kirken samtidig.

Hvis vi klarer å finne de 350 000 euro til sommeren, da kan vi gjøre ferdig offentlige rom på første etasje å flytte inn til høsten, det vil si vi kan gjøre ferdig:

1) kirkesalen (ikke inkuldert alteret, døpefonten og kirkebenker, det kommer i tillegg)

2) antreen og gangen foran kirkesalen, toaletter på første etasje

3) spisesalen (ikke inkludert møbler og kjøkken)

4) kontorer (ikke inkludert møbler)

5) alle dører, men uten dørlister

Når den delen blir ferdig kan vi gjøre alt arbeid som vi gjør nå og enda mer.

Barnehage, kjøkken og underetasje kan vi godt bygge etterhvert vi får mulighet til. Dermed trenger vi veldig deres hjelp til å samle inn 350 000 til sommeren.

Vi gjør vårt beste her i Estland for å samle inn penger: vi har hatt kollekt på gudstjenester for kirkebygging en gang i måneden og flere gir ekstra med bankoverførig hver måned. Vi prøver også å få noen byggingsmaterialer til gave fra byggefirmaer og ber for at Gud vil velsigne vårt innsats.

Hjertelig takk på forhånd for all støtte og forbønn!

tiina ved ny kirke.jpg

Gud velsigne dere!