Julekrybbekirka

Eva Sirevåg, nov.-18

Første søndag i advent. Vi går inn i en tid full av forventning, spenning og kanskje en smule stress i kroppen. De samme forberedelsene hvert år. Adventsstaken blir hentet fram i disse dager. Mange velger å følge kirkeårets farge og ha lilla lys i staken. Så er det julekrybben som blir hentet fram fra loft eller skap for å skape stemning fram mot jul.

Julekrybba har en lang tradisjon. Frans av Assisi ønsket å gjøre juleevangeliet mer levende for folk flest og dermed fikk han en venn til å lage en krybbe. Siden den gang har utallige julekrybber blitt laget, alt fra store kunstverk i edle metaller til Maria og Josef i dorullform laget av ivrige barnehender. De fleste setter fram alt sammen med en gang, mens noen venter med å legge Jesusbarnet i krybba til første juledags morgen. I gammel tradisjon skulle ikke de hellige tre konger settes på plass før trettende dag jul.

Julekrybba appellerer til noe i oss. Det kan være omsorg for det lille barnet, familieidyllen, mennesker og dyr i stille undring, forventningen hos gjeterne som kom fra markene eller den lange vandringen til de hellige tre konger. Til sammen forteller det om Gud som ble menneske og kom midt inn blant oss vanlige mennesker.

Når julebyen åpner neste helg, vil kirka også åpne dørene. I år igjen vil du ha mulighet til å se mange ulike julekrybber. Hver med sin historie og sitt eget uttrykk, men felles for alle er budskapet om at Jesus Kristus, kongen over alle konger ble født i en stall og lagt i en krybbe fordi det ikke var plass til han noe annet sted.

julekrybber2.jpg

Kom innom kirka – ta en titt – varm deg litt både i sjel og legeme!