Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Tørketid eller blomstringstid

I år har vi kunnet glede oss over sola som skinner dag etter dag. Hagemøblene har vært flittig brukt og det har vært badetemperaturer som kan friste den mest kresne. Samtidig har bøndene ventet og ventet på etterlengtet regn. Vi har opplevd den lengste tørkeperioden i manns minne. 

Det sies ofte at sommeren også er åndelig tørketid. Da tar de fleste aktivitetene som vi er engasjert i ferie. Det blir lite åndelig fellesskap i forhold til det vi ellers er vant med.

Men sommeren er tiden for å være ute, enten det er ved fjorden, på fjellet eller rundt hus og hage. Å rusle langs stier som bugner av sommerblomster i alle regnbuens farger er i seg selv en andakt. Det setter tankene i sving og åpner opp for undring, takk og bønn. Naturen er som en stor katedral med en uendelighet av vakre kunstverk. I tillegg endres floraen etter hvert som sommeren skrider fram. Mangfoldet i skaperverket, de mange forskjellige blomstene, små og store kryp som vi liker eller ikke, sier noe om Guds storhet og at alt har sin plass og sin rolle.

Det er tusenvis av ulike blomster som villig kommer igjen år etter år og gleder oss med sin tilstedeværelse. Det kan være en enslig liten plante som stikker opp blant grus og steiner eller ei vidstrakt blomstereng som nærmest ber om å få bli plukket fra.

Jesus viste til blomster for å beskrive Guds omsorg for oss.

«Se på liljene på marken, hvordan de vokser! De strever ikke og spinner ikke, men jeg sier dere: Selv ikke Salomo i all sin prakt var kledd som en av dem.» 

Blomster hører til i kristen tradisjon. Det er mange spennende navn knyttet til blomstene, og vi finner navn som har tilknytning til kristen tro eller tradisjon. Her er bare et lite utvalg;

1-uke 32.jpg

Prestekrage

Denne planten er jo et kjent syn her omkring. Med sin karakteristiske hvite krave var parallellen til prestekjolen lett å se – i gamle dager. Når barna nå lurer på hvorfor blomsten heter prestekrage, er det en gyllen anledning til litt historie om prestekjolen.

Marianøkleblom

Marianøkleblom er også en blomst som vi finner i floraen vår. Det sies at Jomfru Maria mistet nøkkelen til himmelporten ned på jorda og at der nøkkelen falt ned, vokste denne planten opp for å vise hvor vi kan finne nøkkelen.

Johannesurt

Johannesurt vokser over store deler av landet. Det er flere ulike legender om planten. En forteller at planten stammer fra Jesu blod, en annen forteller at Johannes samlet plantene som var blitt dynket i Jesu blod da han hang på korset. Johannesurt er en kjent medisinplante.

Utfordringen må bli; bruk Guds egen store katedral enten du går langt eller finner deg et godt sted å sitte. Åpne opp sansene for alt det vakre som vokser og gror og åpne opp for å møte Guds nærvær.

 

.