Kirken er ikke et museum

Thor Erling Sætrevik, juli-18

Kirken i Egersund tar ikke sommerferie. Tusenvis av mennesker er innom på konserter, gudstjenester og besøk i kirka, i løpet av sommeren. De besøkende møter en smilende Mina Barane med sommerjobb som kirkeguide.

pause.jpg

Hva vil det si å være kirkeguide?

Det vil si å passe på kirken, og sitte tilgjengelig for turister om det er noe de lurer på.

Hvem besøker kirken nå i løpet av sommeren?

Det er veldig forskjellig. Noen fra Egersund som vil vise besøket sitt kirken, ellers er det mange andre nordmenn innom. Det er også mange fra andre land, tyskere er det ofte flest av, men det er faktisk også en del franskmenn innom.

Hva viser du til de som besøker kirken?

Når de kommer inn så lar jeg dem gå rundt og kikke på det de vil se på. Jeg merker at det er en del fra veldig høykirkelige kirker som er innom, som har veldig respekt for kirkebygget og helst vil at det skal være helt stille. Samtidig er ikke kirken et museum. Når mennesker går inn i kirken er det ikke alltid bare for å se bygget, men for å søke Gud og be. Derfor går jeg ikke rundt med turister, men lar dem sette seg ned å be om de vil det, og så tar jeg kontakt om jeg ser at de lurer på noe.

Hva sier de besøkende om kirka?

De syns det er veldig nydelig her og blir veldig overrasket over hvor stor kirken er når de kommer inn. De er også veldig takknemlige for at kirken er åpen, for det er kirkene sjelden når de reiser rundt i Norge.

Hva slags spørsmål får du fra de besøkende?

Det jeg får mest spørsmål om er hvor gammel kirken er (nær 400 år, red. anm.) og hvor mange det er plass til. Da pleier jeg å svare «På grunn av brannsikkerhetslover er det plass til ca. 500 stykker, selv om den ble bygd med over 1000 sitteplasser. Kirken ble bygd mellom år 1623 og 1634, men ble utvidet til den formen den har i dag, en korskirke, i 1785.»

Er det noen spesielle deler av kirka de besøkende liker spesielt godt?

Dørene til benkeradene og navnene som står på dem. De lar seg også fascinere over alteret og det at det er to gallerier i kirka.

fascinerende.jpg

altertavle1.jpg

Hva synes du om denne sommerjobben?

Jeg føler meg veldig velsignet og koser meg. Jeg får mye tid til å lese, noe som er skikkelig fint.

Må du snakke på flere språk som kirkeguide?

Jeg kan bare norsk og engelsk, så da blir det fort de språkene jeg bruker.

Har du lært noe nytt om kirka etter at du fikk denne jobben?

Jeg har jobbet noen uker før en annen sommer i denne kirken, så det er ikke veldig mye nytt. Men jeg har lært meg mer om betydningen til båten som henger i midtgangen. Skipet er et symbol på kirken som et skip, at vi sammen i kirken er på reise gjennom medvind, motvind og stormer. Men gjennom alt man møter på igjennom reisen, ønsker vi hele tiden å ha retningen mot himmelen og la Gud styre båten.

symbolsk.jpg

Hvem vil du anbefale å ta turen til kirken i løpet av sommeren?

Jeg vil anbefale alle å dra innom. Det trenger ikke å være for å se på kirken. Man kan også komme for å få litt ro i hverdagen og løfte fokuset litt opp, også i sommerferien. Og så er det jo et bygg som er «kjekt» å vise frem, om man har besøk i Egersund.