Diakoni i fastetiden

Siri J. Johannessen, feb.-18

Om 2 dager feires fastelavnssøndag i kirkene. Dette er den tradisjonelle siste festdagen før fastetiden, i mange kulturer feiret med karneval, fest og farger. Selve fasten starter med askeonsdag, og er en tid for ettertanke og søken om nærhet til Gud. Fasten varer i 40 dager, frem til lørdag før påske.

I min daglige jobb som diakoniarbeider i Eigersund, møter jeg mange flotte mennesker. Jeg er sammen med konfirmanter, møter sørgende, flyktninger, ensomme, ulike brukergrupper, frivillige og ansatte i kommunen. Jobben er allsidig, og jeg trives. For diakoni er å se hverandre, den enkeltes ressurser og muligheter, og sammen jobbe for gode møter og fellesskap. Diakoni er å se utenfor lokalsamfunnet, og være opptatt av menneskerettigheter og verden vår. Å akseptere og respektere, å ville endre.

Fastetiden er ikke det den var for 100-150 år siden. Ikke i samfunnet, og ikke i kirka. Men kanskje vi kan ta fasten litt tilbake? Den gir oss 40 fastsatte, avgrensede dager til å skifte fokus. Det er flere måter å markere tiden:

• Nærvær. Legg fra deg sosiale medier til fordel for verden rundt deg. Kan du utfordre deg selv til å være tilstede, i nærvær, for deg selv og andre, og søke nærvær med Gud? Mange av oss trenger å bruke mer tid på egenpleie, og på å se hvor bra det er å ta vare på seg selv. Om så bare for å bedre kunne ta vare på andre. Nyt naturen. Gå på besøk til naboer, familie og venner, og bygg gode relasjoner. Les en av bøkene i det nye testamentet i løpet av fasten. Be.
  • Takknemlighet. Skriv ned en ting du er takknemlig for hver dag. Om du tar vare på dette, kan det bli til oppmuntring resten av året. Gled deg over det du har.
  • Gi. Bruk fasten til å se ut i verden. Kirkens Nødhjelp har hvert år en fasteaksjon, hvor du kan gi penger. I år kommer konfirmanter med bøsser den 20. mars, og pengene går til arbeidet med vann og sanitær til utsatte områder i verden. Du kan også få en fastebøsse fra menigheten din. Ha shoppestopp, godterifri, «en hvit måned», og gi det du ikke bruker til aksjonen eller noen andre som arbeider med å bedre forholdene ute i verden. Eller kanskje du kan sette av et beløp hver dag?

Fasten er et fint eksempel på hvordan kulturer kan tvinnes sammen; vi elsker de flotte, fargerike fastelavnsrisene som blant annet Sanitetsforeningen selger. Og vi feirer med riktig fete, søte boller med krem. Kos dere på søndag, og bruk fastetiden godt!

bollesøndag.jpg