LYS VÅKEN – adventsnatt i kirka

Tekst: Marit Fimland, foto: Christiane Krahner, 29.nov.-15

«De fleste menigheter vil gjennomføre Lys våken natt til første søndag i advent. Advent handler jo nettopp om lyset som kom til verden. Dette skal vi feire – i tillegg til at 1. søndag i advent i år markerer starten på et nytt kirkeår. Navnet Lys våken handler ikke om at vi skal være våkne hele natta, men at vi skal være våkne overfor det som skjer i oss og rundt oss. Vi skal være våkne overfor Gud, hverandre og oss selv. Ikke minst kan vi oppleve at Gud er Lys våken for oss.»

Se flere bilder fra Lys Våken 2015

- Dette er noe av det som ble skrevet på Den norske kirkes nettsider i forkant av LYS VÅKEN, arrangementet 11-åringer landet rundt var med på fra lørdag til søndag i den første adventshelga. I Egersund var 29 elleveåringer samlet på menighetssenteret på Damsgård og i Egersund kirke – til et tett program som inkluderte både formingsaktiviteter på menighetssenteret og samling i kirka. Barna fikk blant annet lage lys, engler, øve på dramastykke og sanger, inkludert en egen Lys Våken-sang. Under kveldssamlingen i kirka ble alle lys slukket, og i det mørke kirkerommet fikk barna tenne lysene de selv hadde vært med på å lage, og de fikk høre om Kristus som Verdens Lys. Etterpå var det lysfest med servering av taco og is på menighetssenteret, forteller trosopplærer Christiane Krahner, som også takker flinke frivillige fra Trosopplæringsutvalget og menighetsråd som hjalp til for at alle skulle ha det greit.

dsc_016600011.jpg

VÅKEN OG SOVE: Klar til overnatting på menighetssenteret.

Lys våkne for hverandre
På søndag var det adventsgudstjeneste i Egersund kirke, og det første fiolette adventslyset ble tent. Gudstjenesten var tydelig preget av elleveåringer (kledd i lyseblå T-skjorter med fiolett Lys våken-logo på), sang, rytmer, drama og dans – og av barnedåp og nattverd, der barna fikk hjelpe til. Teksten om den blinde Bartimeus, tiggeren som ber Jesus om hjelp, ble dramatisert og kommentert i en samtale mellom sokneprest Ingun S. Barane og barna. Det Bartimeus roper til Jesus, det synger vi i hver gudstjeneste, fortalte Ingun: «Kyrie eleison, Herre miskunn deg over oss». Et viktig moment fra prekenen var at kanskje de som var mest blinde, var de som ikke «så» Bartimeus, men i stedet ba ham tie stille. Vi kan se hverandre og bry oss om dem ingen andre ser, og Gud bryr seg om alle, sa Ingun. Senere i gudstjenesten bidro barna med sangen «Kristus er verdens lys» til et rockearrangement, og noen av elleveåringene danset etterpå til friske rytmer. «Her i kirka er det plass til alle; barn, unge, voksne, eldre, rockegitarer og kirkeorgel», avsluttet sokneprest Ingun. Med det sier vi: Godt nytt kirkeår, og god advent!

dsc_01930001.jpg

SANG: Lys-våken-barna sang på gudstjenesten søndag.