Konfirmanttid – å bety noe for eldre mennesker

Av Hedvig Caroline Karlsen, kateket, april-15

Konfirmantene som skal konfirmeres denne våren har hatt seks forskjellige interessegrupper å velge mellom, i tillegg til selve konfirmantundervisningen like etter skoletid. Gruppene de kunne velge mellom var Vår (Misjonshuset), KRIK, Friluftsliv, Use – Ungdomssamling (Bedehuset), Form og farge og Eldrebesøk.

Eldrebesøk var en av tre helt nye grupper denne høsten. Konfirmantene som har valgt denne gruppen forplikter seg til å besøke eldre de kjenner, er i slekt med eller blir satt i kontakt med av kirkekontoret i 8 timer. Når konfirmantene er på besøk, skal de hjelpe de som de besøker med noe praktisk. Det kan for eksempel være hagearbeid, husvask, baking eller sølvpuss. Som dokumentasjon på gjennomførte besøk leverer de en hilsen fra den de har besøkt hvor det står hva de har gjort og hvor lenge de har vært der. Ideen til interessegruppen eldrebesøk tok jeg (kateket Hedvig) med meg fra Tromsø hvor dette var en populær gruppe.

puntervold stokdal og holte bøe web.jpg

Sandra Puntervold Stokdal og Marit Holte Bøe

Veldig mange av konfirmantene i gruppen har besøkt sine besteforeldre. Noen har luket i blomsterbed, andre har kappet ved, enkelte har bakt og mange har svingt vaskekosten. Tilbakemeldingene fra både konfirmanter og de som har fått besøk har vært veldig positiv. Tanken er at konfirmantene får lære seg diakoni og nestekjærlighet i praksis. Og som bonus får de eldre tilbringe litt ekstra tid med dem i konfirmasjonstiden.

Hushjelp ute og inne

Sandra Puntervold Stokdal har gjennom kirkekontoret blitt satt i kontakt med Marit Holte Bøe hvor hun har vært på flere besøk. Hun har blant annet luket i blomsterbed, pusset vindu, støvsuget huset og vasket begge badene. Neste gang skal hun bake sammen med Marit.

Marit er tidligere lærer på Grøne Bråden. Så hun kjente til Sandras familie fra før, hun ble derfor glad når hun så hvem som kom for å hjelpe til. Marit kan etter noen besøk fortelle at Sandra er minst like ”gille og grei” som resten av familien.

vaske web.jpg

Praktisk konfirmanttid: Sandra vasker og støvsuger hjemme hos Holte Bøe

Sandra synes tiden har gått veldig fort mens hun hjalp til i huset, men Marit mener det må være fordi hun er effektiv og får mye gjort på kort tid. Sandra sier det har vært og er koselig å besøke eldre i menigheten, det oppleves fint å kunne hjelpe til og føle ser nyttig. Hun vil på det varmeste anbefale denne interessegruppen til neste års konfirmanter.

Marit kjenner mange eldre som kan trenge hjelp. Neste år skal flere konfirmanter i sving og da kan vi knytte flere kontakter. Når en får god hjelp vil man gjerne vise sin takknemlighet. Sandra skryter av Marits deilige bakst i form av mors wienerbrød som hun fikk servert på første besøk.

Undertegnede og konfirmanten kan også melde om deilige horn med eplefyll som vi fikk kose oss med når vi var innom.