Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

På tur med «Kjerringa med staven»

Av Marit Fimland 

Vind i håret, sjøsprøyt, lav kveldssola, og flotte svaberg.  Det er situasjonen en tirsdagskveld i september, like før solnedgang, ute på Nordre Eigerøy, ytterst i havgapet. En liten gruppe med damer er på tur med «Kjerringa med staven», en turgruppe som startet opp i 2007, med utgangspunkt i NMS. 

Se flere bilder fra turene til "Kjerringa med staven" 

Som navnet tilsier – ladies only. Hvordan begynte det? Jo, med turgrupper bestående av menn, «Vandringsmannen», andre steder i landet, blant annet her i Rogaland. «Det hørtes kjekt ut», tenkte Berit Tveida med flere, og dermed var den kvinnelige parallellen til «Vandringsmannen» en realitet: «Kjerringa med staven». På det meste teller gruppa 20, men på vanlige tirsdager varierer det mellom 6-12 som er med på tur. Selv om gruppa har utgangspunkt i NMS, er ikke medlemskap der noe krav for å bli med i gruppa; man trenger ikke medlemskort, flirer damene på spørsmålet om gruppa er åpen for alle: Joda, alle er velkomne, men man må kunne være i stand til å gå en god tur på over en til to timer!

dscf62150001.jpg

HØYT KLATRER DE: Blide og lekne «kjerringer» på Hjelmeland, på helgetur til Trodla-Tysdal i august. Foto: Hilde W.Mong.

Annenhver tirsdagskveld (i oddetallsuker) – uansett vær – er det avmarsj fra plassen utenfor elektrobutikken på Mosbekk på slaget atten, året rundt. Damene (eller var det «kjerringene»?) stiller opp i plaskregn, i snø, i mørke, i kuling, med eller uten vandrestav, eller som denne tirsdagskvelden, i vakker kveldssol. Den aller første turen med «Kjerringa med staven» gikk faktisk hit ut, til Nordre Eigerøy, rundt Hagavatnet. Det har blitt mange turer etter det; vinterstid blir det ofte til området i Vannbassengene der det er lysløype; i den lysere årstiden er mulighetene flere, og turen går gjerne rundt Slettebøvannet, til Åse, Hålandsdammen og Hadland, rundt Veshovda, over Nokkåsen, til Hustuftdal, rundt Laupstad, til Spranget på Eigerøy, Brønnesodden, eller til andre steder. Eigersund byr på mange flotte turmuligheter, og «Kjerringa» utvider horisonten i nærområdet – og byr på turfølge. En gang i året går turen ut av Dalane; kanskje til det store utland, eller som i år, en helgetur til Trodla-Tysdal i Hjelmeland kommune, Rogalands mest avsidesliggende gård i drift, langt utenfor mobildekningen. 

 En gang i løpet av tirsdagsturen er det stopp med et lite ord på veien: Denne gangen har Berit med en liten bok som hun leser høyt fra. Mens vi kan se langt, langt sørover, mens havet bruser og tjelden skriker og flyr lavt over strandlinje og svaberg, får vi høre en liten «svabergpreken» til ettertanke og refleksjon – før vi snur og går tilbake til utgangspunktet. Da er sola på tur ned i vest, det er allerede blitt litt mørkere – og damene er en fin opplevelse rikere. Til alle «kjerringer» med og uten vandrestav: Takk for turen!

dscf62350001.jpg 

GÅ, GÅ, GÅ: På helgetur til Trodla-Tysdal. FOTO: Marit Fimland

 
 

.