Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Hellige Johannes!

  

Av Svein Anton Hansen


St.Hans – dagen i året vi tenner bål for å markere en lys sommernatt. Vi griller pølser, koser oss og kjenner på fellesskapet. Flott! Men hvorfor kaller vi dagen ”St.Hans”?

Dagen har fått navnet sitt etter døperen Johannes, den hellige Johannes. Denne slektningen av Jesus. Han som mange syntes nærmest så ut som en hippie. Kledd i en kappe av kamelhår og gresshopper og vill honning til frokost og kvelds. Og med ord som ”ormeyngel”, ”vrede” og ”ild” i sitt forkynnervokabular, må det nærmest være et mirakel at han trakk så stor tilhørerskare som han gjorde. For folk valfartet ut til han i ørkenen for å omvende seg og bli døpt. Også Jesus selv ble døpt av Johannes.

Noen treffende kommentarer av døperen har blitt legendariske. ”Han (Jesus) skal vokse, og jeg skal avta.” (Joh.3.30) og ”Se, der er Guds lam som bærer verdens synd!” (Joh.1,29).

Stor pekefinger? Fordi Johannes sin oppgave ikke var å lokke folk til seg selv, men å peke på Jesus. Så tenner vi i helgen bål for å minnes han som kom ”for å vitne om lyset.” (Joh.1,7-8)

døperen johannes.jpg

Se, der er Guds lam som bærer verdens synd!” (Joh.1,29).


 
 

.