Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Julefeiring på Etiopisk

 
 

Av Marit Fimland

Det er like oppunder jul. Hvordan oppleves norsk julefeiring  for en som ikke har bodd så lenge i Norge? Vi har møtt Yeshewaynesh Bereket Gebregziabeher fra Etiopia og flyktningkonsulent Gerd Vassbø i Egersund. Yeshewaynesh har bodd i Norge i 3 år, og deltar på norskopplæringskurs i Egersund. 

Hvordan feires julen i Etiopia, lurer vi på? Yeshewaynesh forteller at i Etiopia feires julen 7. januar! Da samles hele storfamilien, naboer og venner til én stor fest. Historien om Abraham fra Det gamle testamentet leses, og deretter slaktes et lam, og det forberedes et stort måltid med brød og lammekjøtt. Barna får en pengegave, og man leker sammen. Ikke minst er kirkegang en viktig del av feiringen: Jesu fødsel feires først og fremst i kirken. Folk har fri fra jobb og går i kirken hver dag i tre-fire dager. I Etiopia ser nok juletreet ganske så annerledes ut, sammenlignet med et typisk norsk juletre: I den grad man har et juletre, er det er gjerne pyntet med bomull og Jesusbilder, og Yeshewaynesh forteller at det gjerne står framme helt til påske! 

etiopisk dame, web.jpg

Gerd Vassbø og Yeshewaynesh B G fra Etiopia. Etiopiske juletradisjoner er ulik norske. 

 norge.jpg      etiopia.jpg

Det som kanskje er aller mest forskjellig, sammenliknet med norske tradisjoner, er måten adventsperioden før jul markeres. Yeshewaynesh forteller at det er vanlig at voksne mennesker faster i en lengre periode før jul. Da spiser man ikke samme mat som ellers, og ortodokse kristne kutter ut for eksempel kjøtt og melkemat. Adventstiden er en tid for forberedelse og bønn, akkurat som den lengre fasteperioden før påske. Flyktningkonsulent Gerd forteller om den norske skikken med julemat og julebord midt i adventstida, og spør om det høres riktig ut for Yeshewaynesh, eller om hun tenker «huff, nei» når mange i Norge har det slik i hele desember? Yeshewaynesh synes det er spennende med norske juletradisjoner og vil ikke kritisere, men svarer at akkurat dette er ikke for henne. Det hun derimot virkelig liker med måten nordmenn feirer jul på, er at nordmenn har mer tid for hverandre, og at familier samles i julen. Mange mennesker i Norge er så travle ellers i året, samtidig som mange er mye alene. I Etiopia har folk mer tid til å være sammen året rundt. De har det mindre travelt, og akkurat det er en kontrast til norsk levesett. Likevel, mye er bra her. Det hun aller mest setter pris på, er at det er fred her: Derfor er det godt å være i Norge, og fred er da også en viktig del av julens budskap, sier hun. 

På spørsmålet om hvordan hun skal feire jul i år, forteller Yeshewaynesh at hun får besøk av en venninne. Sammen skal de faste, fra morgen til kveld, i perioden fram mot den etiopiske julen 7. januar og bruke tiden til å lese og be, og gå i den etiopisk/ eritreiske kirken i Stavanger. Hun ser fram til en litt roligere periode hjemme, og kanskje har vi noe å lære her? Som flyktningkonsulent Gerd sier det: «Det er viktig når det kommer flyktninger til oss at det ikke bare er de som skal lære av oss, men at vi kan lære mye av dem!»


 
 

.