Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Menighetssamarbeid Egersund og Tallinn i Estland

 
 

Egersund Menighet og Egersund Misjonsforening inngikk i fjor sommer vennskapsavtale med EELK Mustamae Maarja Magdaleena Kogudus i Tallinn. Formålet er å skape et godt fellesskap på tvers av landegrensene og vi ønsker å dele vår tro, bønner, kultur og ressurser med hverandre.
 

Samtidig inngikk Egersund Menighet en 4 års samarbeidsavtale med Det Norske Misjonsselskap (NMS). Avtalen innebærer økonomisk støtte til prosjektet ”Budskap Europa” som omfatter menighetsplanting i Estland, menighetsarbeid i London, etablering av ungdomsmenigheter i Carlisle og innvandrerarbeid i Paris.

Se bilder fra turen.
 

VENNSKAPSAVTALE

I vennskapsavtalen har vi forpliktet oss til å besøke hverandres menigheter for å bygge vennskap. I dagene 11.-14. oktober reiste Gerd Åshild Leidland og Roger Rasmussen fra Egersund Menighet samt Børre Berge fra Egersund Misjonsforening på sin første vennskapstur til Tallinn. Vi overnattet i en privat bolig i bydelen Nomme som leies av stiftelsen Diakonova. Her bodde vi sammen med andre nordmenn som driver med undervisning og hjelpearbeid i Estland. Vår kontaktperson under besøket var Tiina Klement som er prest i menigheten i Mustamae. Tiina snakker flytende norsk og bidro sterkt til at denne helgen ble en veldig spennende og givende opplevelse.

gudstjeneste med tiina klement og magne mølster.jpg

Gudstjeneste med Tiina Klement og Magne Mølster

 

HUSFELLESSKAP

Vårt første møte med menigheten ble på fredagen da vi deltok i en husgruppe i en blokkleilighet i Mustamae. Vi var til sammen 8 voksne og 3 småbarn. Opplegget er ganske likt husfellesskap slik vi har det i Norge med mat, bønn, tekstlesing og samtale. Vi leste søndagens tekst på norsk og estisk og snakket etterpå om takknemlighet og det daglige brød både i ett åndelig og menneskelig perspektiv. Det ble en god stund med en åpen og god dialog.

 

SAKU

Deretter ble vi hentet av Ave og Magne Mølster som er misjonærer for NMS i Saku som ligger ca 2 mil fra Tallinn sentrum. De gav oss et interessant innblikk i menighetslivet som for det meste foregår i et gammelt og kaldt herrnhuttisk bedehus som de får låne gratis mot vedlikehold. Det jobbes med å etablere en egen menighet i Saku samt å få realisert ett eget kirkebygg. Det ble også tid til kaffe og kaker hjemme hos Ave, Magne og sønnen Joel på litt over 1 år.

 

Om kvelden deltok vi på Taizemesse i den vakre Johanneskirken (Jaani kirik) som ligger like ved Frihetstorget i gamlebyen. Den ble bygget i 1860 årene og brukes i dag av en aktiv evangelisk-luthersk menighet. Taizemessen er uten preken og har en meditativ form. Den er preget av enkle og korte sanger som gjentas mange ganger. En flott opplevelse.

 

TALLINN OG EGERSUND

Lørdag ettermiddag var vi sammen med Tiina på byvandring i gamlebyen i Tallinn. Vi besøkte blant annet den imponerende russisk-ortodokse Alexander Nevski Katedralen som troner på Domkirkehøyden. Katedralen var godt besøkt og prestene var i aktivitet med sine flotte drakter.

 

Lørdag kveld var det klart for menighetskveld i kjellerlokalet til vennskapsmenigheten vår. Det ble først servert suppe til de ca 20 deltakerne. Et felles måltid er en god måte å bli kjent med hverandre. De unge i menigheten snakker godt engelsk slik at en del av kommunikasjonen går ganske greit. Kvelden fortsatte med lovsang og bønn både på norsk og estisk, og deretter presentasjon av menighetene. Roger fortalte litt om organiseringen av Egersund Menighet samt en del om de ulike aktivitetene i menigheten, bl.a. gudstjenester, pilegrimsvandring, SIMEN-klubben, innvandrerarbeidet og åpen kirke under julebyen. Gerd Åshild fortalte om hennes engasjement i Misjonshuset da hennes barn var aktive i barnesangkoret Baluba, Juniorkorpset og Misjonskorpset. Videre snakket Gerd Åshild om sitt engasjement i Egersund Menighet gjennom arbeid i sorggruppe og aktiv deltakelse i gudstjenestene. Børre fortalte om Egersund Misjonsforening som er tilsluttet NMS og har ca 170 medlemmer. Hovedforeningen har møte hver søndag og det er 18 undergrupper i foreningen. De fleste møtene er for både voksne og barn. Foreningen har i samarbeid med Egersund Menighet G2 gudstjeneste 1 søndag i måneden og arrangerer flere basarer i året samt julemesse.

 

Deretter var det tid for presentasjon av vår vennskapsmenighet. Det ble vist lysbilder fra denne 4 års perioden menigheten har vært i drift. Menigheten tilhører den estiske evangeliske-lutherske kirken og har 30 registrerte medlemmer, inkludert 10 barn. Det har vært god aktivitet i menigheten med gudstjenester hver søndag, konfirmantarbeid, barneleirer, søndagsskole, husgrupper og ungdomsarbeid. Denne høsten har menigheten også fått sitt eget gospelkor for ungdom med god deltakelse på første øvelse. Den siste gode nyheten er at menigheten nå har fått gratis tomt av Tallinn by til nytt kirkebygg. Det blir veldig spennende å følge denne prosessen videre. 

Denne lørdagskvelden fikk vi også bli kjent med 2 norske ungdommer som har vervet seg til ett års tjeneste for NMS i Tallinn. Lisa Daland og Lars Hjellen skal jobbe spesielt med barn og ungdom i Mustamae og Saku.

fra bedehuset i saku mikal, børre berge, magne mølster og roger rasmussen.jpg

Fra Bedehuset i Saku: Mikal (fra Saku), Børre Berge, Magne Mølster og Roger Rasmussen

 

NORSK-ESTISK GUDTJENESTE

Søndagen startet med gudstjeneste i Metodistkirken i Tallinn sammen med noen av våre venner i Diakonova. Vårt vennskapsbesøk ble avsluttet med gudstjeneste i Mustamae om ettermiddagen. 13 estlendere og 9 nordmenn (3 av nordmennene som deltok var i Tallinn i forbindelse med arbeidet som Samaria stiftelsen driver blant rusmisbrukere) deltok på "norsk-estisk" gudstjeneste med nattverd. Tiina holdt en flott preken som ble tolket til norsk av Magne. På slutten av gudstjenesten takket Roger på vegne av delegasjonen fra Egersund for den gjestfriheten som ble vist oss og det vennskapet som er etablert i løpet av disse dagene. Det ble en lang kirkekaffe med mye prat, klemmer og gode håndtrykk. Det ble en veldig spennende helg som forhåpentligvis har vært til glede og inspirasjon for alle. Vi er veldig glade for å ha blitt kjent med Tiina, Kaimo, Jaana Maria, Tuuli, Evely og alle de andre i Mustamae og Saku og vi håper at de får muligheten til å besøke oss i Egersund neste vår. 

Av Gerd Åshild Leidland, Børre Berge, Roger Rasmussen


Se bilder fra turen